Julias tips till kundservice-chefen: Bemanningspooler

När jag är ute och träffar kundservicechefer får jag ofta höra:

”Jag behöver en bemanningspool av medarbetare som kan komma in och jobba någon timma då och då, när behovet är som störst. Sådana man kan ringa in lite när som helst och som sedan dyker upp någon timme senare.”

Jag förstår den praktiska vardagen som man sitter i och att det är ett enkelt sätt att lösa något snabbt. Men det är en väldigt kortsiktig tanke som inte bygger kvalitet. Ingen sitter tillgänglig och väntar på pass. Dessutom vill man jobba som en i teamet, inte som en främling. Och tänk på all tid som går åt till upplärning och/eller att uppdatera medarbetarna i nya rutiner/produkter/processer etc., det vill säga sådant som de missat under den tid de inte jobbat.

Sanningen är att det verkliga problemet förskjuts. Byt strategi och börja i stället arbeta proaktivt och fokuserat mot en långsiktig lösning. Satsa på kvalitet och ge medarbetarna en ärlig chans att lära sig och utvecklas. Zooma ut och se över ert totala bemanningsbehov. Studera mönstren över månad, vecka, dag och timme. Simulera med fakta om kampanjer och sjukfrånvaro. Sen är det inte så väldigt svårt att bygga en långsiktigt hållbar bemanningslösning som även innefattar hanteringen av korta behov.

Så, en ärlig fråga till dig – förskjuter ni problemen med bemanningen eller arbetar ni proaktivt för att uppnå en långsiktig kvalitet?

Vi på Workz kan bemanningsoptimering, dessutom har vi alltid en flexibilitet inbyggd i bemanningslösningarna. Hör av dig till mig så berättar jag gärna mer!

Topics: Schemaläggning, medarbetare, rekrytering, Bemanning, framtidens personal, customer experience, kundservivce